SKI Hétszínvirág Óvoda

Bemutatkozás

 

Óvodánk Siklós belvárosában helyezkedik el. A múlt század végén 1898-ban alapították és 1900. 10. 21-én nyitotta meg kapuit a gyermekek előtt. Az ezredfordulón az óvoda dolgozói meseesttel és töklámpás felvonulással ünnepelte meg,- Siklós város lakóival együtt - a fennállás 100. évfordulóját. Ez az őszi program azóta is hagyomány az óvodánkban, amire minden érdeklődőt szívesen várunk. A Hétszínvirág Óvoda 2008. júliusától a Siklósi Közoktatási Intézmény óvodai intézményegysége.

 

Az elmúlt évtizedben többször átalakított, hozzá illetve melléépített épületegységekből áll. Nagyszabású felújítás a 2009/2010-es tanév folyamán történt, a megnyert DDOP pályázat keretein belül. Így kerülhetett sor az intézmény tárgyi és működési feltételeinek javítására:

Büszkék vagyunk udvarunkra, aminek területe 1692m2. Jól tagolt, árnyas, napos, füves és térköves részekből áll, amely kedvező lehetőséget nyújt a gyermekek szabadban történő mozgásához.

 

Az udvari játékokat nagy számban tudtuk felújítani, korszerűsíteni a Szülői Szervezetek anyagi támogatásával, illetve, az önkén jelentkező szülők és pedagógusok együtt működésével, társadalmi munka keretein belül. (a játékok karbantartása, lefestése;a homokozóhoz takaróponyva készítése;) A DDOP pályázat elnyerését követően illetve az alapítványunkba befolyt összeg segítségével 2009/2010-es tanévben új, modern játékokkal színesítettük az udvart. (faház 2db; libikóka 2db; hinta szett 2db; homokozó 4db; Piramis-mászóka 2db;)
Ezúton is köszönjük a segítő kezeket és anyagi támogatásokat!

 

A gyermekek nevelése 7 csoportban történik szakmailag felkészült, gyermekszerető pedagógusok felügyelete alatt, kiknek munkáját minden csoportban képzett dadus nénik segítik.
Csoportjaink kialakításában a jelentkezők összetétele mellett a szülők igényét is figyelembe vesszük. Minden nevelési évben a vegyes életkorú csoportok mellett a városban és a környéken csak a MI ÓVODÁNKBAN indul azonos életkorú (osztott) kiscsoport.

 

Szolgáltatásaink 2 különálló teremben működik. Ide jönnek fejleszteni és foglalkoztatni a gyermekeket a megfelelő szakemberek, tanítók:
•    Logopédia – Nevelési Tanácsadó pedagógusa
•    SNI-s gyermekek fejlesztése – Nevelési Tanácsadó pedagógusa
•    Gyermekfejlesztés – Nevelési Tanácsadó pedagógusa
•    Angol nyelvvel való ismerkedés – SKI pedagógusa
•    Képzőművészeti foglalkozás – SKI pedagógusa
•    Zeneovi – SKI pedagógusa
•    Katolikus hittan – hitoktató
•    Református hittan – hitoktató
•    Preventív ovitorna–óvodapedagógus

 

Intézményünk törekszik arra, hogy a gyermekek részére tartott különfoglalkozások a délutáni órákban, de nyitvatartási időn belül történjen.

Óvodánkban, HASTÁNC oktatásában részesülhetnek a gyermekek Tarnainé Zsuzsi néni vezetésével, ami óvodai nyitva tartáson kívüli tanfolyam.

 

Külön programjaink:
•    Kirándulások
•    Színházlátogatás
•    Meseszínház
•    Koncert
•    lehetőségeinkhez képest óvodánkba is hívunk előadókat.

 

(Forrás: www.skisiklos.hu)

Elérhetőségek

7800 Siklós, Dózsa Gy. u. 33.

tel./fax: 72/352-004

email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

SKI Táncsics Mihály Gimnázium

Bemutatkozás

  Hamarosan ...

 

(Forrás: www.skisiklos.hu)

Elérhetőségek

7800 Siklós, Gyűdi út 2.

tel.: 72/496-417

email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

SKI Batthyány Kázmér Általános Iskola

Bemutatkozás

A BCM beindulása következtében létrejött Siklós első lakótelepe Köztársaság tér néven. Az ide költöző családok zöme kisgyermekes volt. A településen addig egy iskola működött, de a hetvenes évek demográfiai csúcsa, a körzetesítés, valamint az új lakótelep benépesülése miatt ez már kevésnek bizonyult. A Máriagyűdön megszűntetett iskola tanulóit is Siklós vette fel. A Köztársaság téren új bölcsőde - óvoda – iskolalétesítését tervezték el, és valósították meg.

1971.szeptemberére szerveződött meg az iskola: tanulóközösséggel, tantestülettel – csak az épület nem készült el. Három hónapon keresztül a település művelődési és közművelődési intézményeiben tanította az iskola első, 23 fős tantestülete a 339 tanulót. A második félévre végre birtokunkba vehettük a kétszintes, központi Fűtéses, világos, újiskolát. Sajnos, az új épület már átadásának pillanatában kicsinek bizonyult. A 12 tanteremben 16 tanulócsoportot kellett elhelyezni. A tanítás a jól felszerelt szaktantermekben folyt: biológia, kémia,fizika, matematika, magyar… Az épületet úgy tervezték, hogy a 12 tanterem mellett szakköri helyiségek, könyvtár, orvosi rendelő, büfé, tanműhely, tornaterem, öltözők, konyha és ebédlő is helyet kaptak benne. A zsúfoltság miatt a büfének tervezett helyiségben és a gyakorlati teremben is tanórákat kellett tartanunk.

Első igazgatónk, Perics Péter érdeme az intézményi munka megszervezése, beindítása, hagyományok megteremtése.

Az iskola fennállásának 10. évfordulója alkalmából az 1980/1981-estanévben vette fel Batthyány Kázmér nevét és az előtérben ekkor helyezték el Farkas László szobrászművész domborművét. Névadónk születésnapját, június 4-ét iskolanappá nyilvánítottuk, amelyen koszorúzással, megemlékezéssel, vetélkedőkkel idézzük fel Batthyány Kázmér életét és munkásságát.

Siklós közben fejlődött, várossá nyilvánították. Az 1981/1982-es tanévben beinduló 3. számú általános iskolával sem szűnt meg iskolánk zsúfoltsága, csak enyhült. 13 nevelő és 148 tanuló távozott tőlünk az újiskolába. Az eltelt 10 év alapozó munkája eredményeként az iskolahírnevet szerzett.

1982 szeptemberében orosz nyelvi tagozatot indítottunk. Emelt óraszámban, korszerű módszerekkel oktattuk a nyelvet, néhány tanulónk nyelvvizsgát tett, sőt egy alkalommal néhányan még Leningrádba is eljutottak Csákányi Géza tanár úr szervezésében.

Szép eredményeket és sikereket, nívós kulturális rendezvényeket, megyei döntős tanulmányi-és sporteredményeket, gyümölcsöző külföldi kapcsolatokat hagyott örökül az 1984-ben nyugdíjba vonuló igazgatónk.
Az intézmény élén Kozma Sándor követte őt. Szakmai szempontból döntő fontosságú az1985/1986-os tanév. Ekkor indult el elsőosztályban a Zsolnay József nevével fémjelzett NYIK tanterv szerinti oktatás, amely már kísérleti szakaszában megjelent iskolánkban 1973-ban. A Nyelvi Irodalmi Kommunikációs program az anyanyelvi nevelés, a magyar nyelv területén tette lehetővé egy intenzívebb képességfejlesztő program újtananyagának, taneszköz rendszerének és pedagógiai kultúrájának megvalósítását. A NYIK bevezetésével megoldhatóvá vált az alsó tagozaton, hogy az oktatás egész napos keretben történjen.

1987-től tanulhatnak tanulóink német nyelvet, először még az orosszal párhuzamosan. Később már szakosított/ tagozatos tanterv alapján, majd nemzetiségi nyelvoktatás keretein belül. 1993-ban megszűnt az orosznyelv oktatása.
1989 szeptemberétől bevezettük az Értékközvetítő és Képességfejlesztő Pedagógiai programot, amely az anyanyelven kívül más tantárgyakat is érint.

A megszűnő úttörőcsapat helyét a Diákönkormányzat vette át, ahol a gyerekeknek módjuk van megízlelni a közéleti szereplést, az érdekképviselet gyakorlását. A DÖK osztály- és iskolai szinten is működik.
1995-ben a szülők létrehozták a Batthyány Kázmér Általános Iskoláért Alapítványt.

A városban elsőként vezettük be az informatika oktatását. 2000-ben az Oktatási Minisztérium IRISZ-Sulinet pályázatán informatikai labort nyertünk. Hogy a kiscsoportos nyelvoktatás és a számítógépes ismeretek oktatásának feltételei meglegyenek, termek leválasztásával próbálkoztunk.

2000-ben tornászaink elnyerték az Arany-fokozatú tornásziskola címet.
2002. márciusában országos ÉKP-s konferenciát rendeztünk „Hitelesség és megbízhatóság”címen.
A 2002/2003-es tanévtől az iskola igazgatója dr. Schmidt Henrikné lett. Ő már igazgatói pályázatában is megfogalmazta, hogy intézményvezetői munkájának legfőbb irányadója az ÉKP program megvalósítása lesz
A 2003-as Országos Kompetenciamérésen matematikából és olvasásból tanulóink jobb eredményt értek el, mint a miénkhez hasonló hátterű, de nem ÉKP-s iskolák.

2004-ben a pápai ÉKP központ által végzett felméréskor 18 iskola között a 4. helyet szereztük meg, és a következő évben megismételt felmérésben is megtartottuk helyünket az élmezőnyben, az első tíz között.
Felismertük, hogy az értelmi nevelés akkor lesz hatékony, ha az érzelmi intelligenciáról sem feledkezünk meg. Ebből a megfontolásból a 2003/2004-es tanévben, az ÉKP tapasztalataira (báb, sakk, furulya, dráma, néptánc) támaszkodva kezdeményeztük az iskola profiljának bővítését, amely törekvésünket fenntartónk is támogatta, és engedélyezte a tánc, képző-, és iparművészet, szín-, és bábjáték tanítását. Az iskola neve ettől kezdve Batthyány Kázmér Általános és Alapfokú Művészeti Iskola.

2004-ben a megyei Diák Sportkör elismerésben és pénzjutalomban részesítette iskolánkat, mivel a Diákolimpiákon és egyéb versenyeken a vidéki iskolák közül mi szereztük a legtöbb pontot.
Ugyancsak ettől a tanévtől foglalkoznak tanulóink tudományos kutatással a Tudományos Diákkör keretein belül. A TDK nem szakkör, nem önképzőkör, hanem komoly szellemi tevékenységet igénylő, kreatív munka. Tanulóink az eltelt években eljutottak az országos versenyre Budapestre, és ott kiváló helyezést értek el.
2004 márciusában rendeztük meg először „Lélektől lélekig” mottóval irodalmi gyermekfesztiválunkat, amelyre nem csak Magyarország területéről érkeznek versenyzők, hanem a határainkon túli magyar tannyelvű iskolákból is.
Vidéki tanulóink létszámának emelkedése miatt társulási megállapodás megkötését kezdeményeztük Nagytótfaluval és Kisharsánnyal oktatási intézményünk közös fenntartására.

A környező településekkel mindig jó kapcsolatot tartottunk fenn, ezért megosztottuk a művészeti oktatásról szerzett tapasztalatainkat más iskolákkal is. A 2004/2005-ös tanévtől iskolánk külön megállapodás alapján művészeti tagozatokat működtet más települések által fenntartott iskolákban is. 12 iskolával kötöttünk megállapodást, és ezzel együttszervezzük, koordináljuk a kistérség művészeti életét.

Az elmúlt néhány évben 16 tantermet alakítottunk ki kisebb-nagyobb átalakítással, fejlesztéssel. Informatika szaktantermünket 16 új, korszerű géppel teljesen felújítottuk. Nyelvi laborunk 16 számítógéppel várja a német és angol nyelvet tanulókat. Táncterem, kerámiaterem, rajzterem szolgálja a művészeti oktatást.
Könyvtárunk több, mint 4000 kötettel, megújult, kellemes környezetben várja olvasóit.

 

(Forrás: www..skisiklos.hu)

Elérhetőségek

7800 Siklós, Köztársaság tér 6.

tel.: 72/495-018

email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

SKI Kanizsai Dorottya Általános Iskola

Bemutatkozás

  

Pedagógiai hitvallásuk lényege, hogy a gyermeket segítsük hozzá az egyéni képességek és tehetségük kibontakozásához, a személyiségfejlődésük legadekvátabb útjainak meglátásához, az alapkompetenciák magas szintű elsajátításához.

 

Széleskörű képzési struktúránk által biztosítjuk, hogy az intézményünk diákjai képessé váljanak felnőttként önállóan megtalálni helyüket a társadalomban.

 

Megalapozzuk az élethosszig tartó tanulás iránti igény kialakulását. Egyenlő esélyek biztosításával segítjük a gyermekeket hátrányaik leküzdésében.

 

Tevékenységünk középpontjában a minőségi oktató-nevelőmunka áll.

Minőségpolitikánk alapeleme a tartalmi és szervezeti szabályozás. Működésünk nyitott, állandó kapcsolatot biztosít partnereinkkel.

 

Önálló ismeretszerzésre és önművelődésre készítünk fel szilárd alapkészségek kialakításával és folyamatos képességfejlesztéssel.

Mind a hátrányok leküzdésére, mind a kiemelkedő képességekre fejlesztéssel válaszolunk. Munkánk során értékeket közvetítünk, képességeket fejlesztünk, és értékválasztásra sarkallunk.

 

A pedagógiai munka főbb irányai:

A hagyományosnak tekinthető alapfokú oktatáson túl kiemelt területek:

  • Emelt óraszámú testnevelés
  • Emelt óraszámú ének-zenetanítás
  • Emelt óraszámú angol nyelvoktatás
  • Kompetencia alapú tanítási módszer a felső tagozaton is.
  • Kooperatív tanítási módszer
  • A tanítók-tanárok a személyiségükhöz leginkább illő, általuk legjobbnak tartott tanítási módszereket, tankönyvcsaládokat maguk választják meg.
  • A tanulás-tanítása módszertani foglalkozások
  • Számítástechnika oktatás 4. osztálytól
  • Néptánc oktatás (szakemberek bevonásával)
  • Természetjáró és sporttáborok szervezése

 

 

(Forrás: www.kanizsai.skisiklos.hu)

Elérhetőségek

7800 Siklós, Hajdu Imre utca 13.

tel./fax: 72/496-180

email: 

SKI Köztársaság téri Óvoda

Bemutatkozás

A Köztársaság Téri Óvoda 1974-ben épült óvoda-bölcsőde komplexumként. A három csoportos óvodához akkor még két lakótelepi lakásban működő óvodai csoport is tartozott. 1986-ban a bölcsőde elköltözött, így a lakásokban működő csoportok is az óvoda épületében kaphattak helyet. Így lehetőség nyílt még két óvodai csoport kialakítására is.

1990-2003-ig óvodánk épületében kapott helyet a Városi Nevelési Tanácsadó, pszichológussal, logopédussal és fejlesztőpedagódussal.


1996-tól tagóvodánk lett a Máriagyűdi Óvoda.

A 2003-2004 nevelési évtől a Köztársaság Téri Óvodában megszűnt egy csoport. Az átszervezés lehetőséget adott egy tornaszoba kialakítására.


2007 szeptemberétől a Máriagyűdi tagóvoda megszüntetésével óvodánk újból hét csoportos lett. Ugyanettől a nevelési évtől egy évig a Batthyány Kázmér Általános Iskola  tagintézményeként működtünk.
2008-2009 tanévtől megalakult a Siklósi Közoktatási Intézmény, melynek óvodánk egyik intézményegysége.

 

 

(Forrás: www.skisiklos.hu)

Elérhetőségek

7800 Siklós, Köztársaság tér 7.

tel.: 72/495-017

e-mail:Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.